Examenstress door aangescherpte eisen

Scholieren melden zich massaal aan voor examentrainingen. De aangescherpte exameneisen lijken hiervan de oorzaak. Vorig jaar al waren examenkandidaten verplicht om een gemiddeld centraal examencijfer van ten minste een 5,5 te halen. Dit schooljaar mogen laatstejaars van het havo en VWO voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde nog maar slechts maximaal één vijf halen. En dat zorgt voor stress onder scholieren.

Uit een enquête van de NOS (NOS op 3, van mei 2012) blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde leerlingen zich zorgen maakt over de nieuwe exameneis. Veertig procent volgde vorig jaar een examentraining. Dit jaar lijkt dit aantal op te lopen. Steeds meer leerlingen schakelen extra examenhulp in; de telefoonlijnen van de Nationale Eindexamentraining, Thieme Meulenhoff en Luzac Examentraining staan daarom roodgloeiend. Bij de Nationale Eindexamentraining melden zich nu al bijna een kwart meer leerlingen aan dan vorig jaar rond deze tijd.

Ten opzichte van vorig jaar is de vraag naar de vakken wiskunde, Nederlands en Engels het meest gestegen. Dit lijkt inherent aan de nieuwe exameneis die dit jaar van kracht is gegaan. Directeur van de Nationale Eindexamentraining, Steven van den Tol, legt uit: “Leerlingen zijn soms erg onzeker over hun examen. Een strengere selectieprocedure van studies kan een oorzaak zijn. Maar bovenal lijken de nieuwe exameneisen een grote rol te spelen. Scholieren of ouders zijn bang dat de examenkandidaten het zonder examentraining niet meer redden. Ze nemen geen risico meer.”

Bron: Nieuwsbank

This entry was posted in bijles. Bookmark the permalink.

Comments are closed.