Advocaten zijn altijd gespecialiseerd in verschillende juridische rechtsgebieden. Een arbeidsrecht advocaat regelt zaken omtrent conflicten tussen werknemers en werkgevers, terwijl een familierecht advocaat zich bezighoudt met allerlei juridische aspecten die spelen bij familiebetrekkingen. Dit kunnen bijvoorbeeld zaken zijn als echtscheidingen, maar ook het ouderlijk gezag en de adoptie van een kind. 

Het familierecht is onderdeel van het civiel recht, zo staat het familierecht beschreven in het Burgerlijk Wetboek. Ook in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens zijn de belangrijkste regels met betrekking tot het familierecht opgenomen, dus ook van invloed in Nederland. Wanneer heb je nu echt een advocaat gespecialiseerd in het familierecht nodig? Onderstaand vertellen we er alles over!

Wanneer een familierecht advocaat inschakelen?

In veel zaken is het niet nodig om een advocaat in te schakelen, soms is mediation namelijk genoeg. Ga je scheiden van jouw partner? Dan zijn er veel afspraken die gemaakt moeten worden omtrent alimentatie, ouderlijk gezag en splitsing van eigendommen. Het maken van deze afspraken kan soms uitlopen op een conflict. Dit is voor beide personen van belang dat het niet uitdraait op een juridisch conflict. Juist daarom is het inschakelen van een familierecht advocaat een goede beslissing. De advocaat kan namelijk erger voorkomen en dit is in een echtscheiding van groot belang.

Overweeg je om een kindje te adopteren? Dan moet er eerst een verzoek tot adoptie ingediend worden bij de rechtbank. Dit kun je nooit zelf doen, maar hier is altijd een familierecht advocaat voor nodig. 

Wat zijn de kosten van een advocaat?

Tarieven verschillen natuurlijk per advocaat en het ligt vooral aan de ervaring van de advocaat. In het geval van een echtscheiding worden de kosten hoger naarmate de scheiding langer duurt. Ben je van plan om te scheiden en kun je de eventuele kosten niet betalen van een advocaat? Dan heb je altijd recht op een toevoeging, deze subsidie van de overheid zorgt ervoor dat je een kleine vaste bijdrage betaalt. De vaste bijdrage wordt altijd bepaald aan de hand van je inkomen en vermogen. Advocaten die werken op basis van deze toevoeging noemen we pro deo advocaten.